Het eten van onbekende fruitsoorten is een goede manier om nieuwe smaken te ontdekken en
je bloot te stellen aan verschillende vitamines en mineralen. Veel mensen houden zich vast aan
bekende fruitsoorten, maar er zijn duizenden andere vruchten die ook gezond en lekker
kunnen zijn. Ken jij onderstaande fruitsoorten al?
Kiwibes
De kiwibes (oftewel mini kiwi, baby
kiwi of Siberische kruisbes) is familie
van de gewone kiwi, met het verschil
dat ze zo groot zijn als een druif. De
gladde schil is eetbaar, net als bij de
gewone kiwi. Verder zijn ze veel
zoeter dan een gewone kiwi en net zo
rijk aan vitamines en mineralen.
Papple
De Papple is een hybride appel/peer,
een kruising tussen Europese en
Aziatische peren, die eruit ziet als
een appel maar de smaak en textuur
van een peer heeft. Hij is mild zoet,
knapperig en saprijk en wordt vaak
direct vers gegeten. Of in salades,
desserts of sauzen gebruikt.
Kiwano
Ook wel bekend als meloen of
stekelaugurk, is een vrucht met een
opvallende oranje schil met stekels en
een groen, geleiachtig vruchtvlees. De
smaak wordt omschreven als een
combinatie van banaan, komkommer en
citroen. Het is een klimplant die familie
is van de komkommer en afkomstig is
uit Afrika.
Jackfruit
Het is een tropische vrucht die groeit
aan bomen in Azië, Zuid-Amerika en
Afrika. Je herkent hem aan de
groene, stekelige structuur. Het
vruchtvlees is geel, knapperig en
smaakt een beetje naar ananas,
mango en appel. Lekker zoet dus,
maar niet té zoet.
Curuba
Ook wel bananenpassievrucht, is
een langwerpige vrucht die familie is
van de passievrucht. De vrucht is
zoetzuur van smaak en wordt zowel
vers gegeten als verwerkt in sap of
andere gerechten.
Drakenfruit
Ook wel bekend als pitahaya of pitaja,
is een exotische vrucht met een
opvallende schil en een kiwi-achtig
vruchtvlees. Het is de vrucht van een
cactus en komt in verschillende
variëteiten, waarvan de rode (met wit
of rood vruchtvlees) en de gele de
meest bekende zijn
Cherimoya
Ook wel bekend als suikerappel of
anone, is een tropische vrucht met
een hartvormige groene schil en wit
vruchtvlees. Het smaakt zoet, als
een mix van aardbei, framboos en
ananas, en heeft grote, zwarte
pitten die niet eetbaar zijn.
Tamarillo
Het vruchtvlees van de tamarillo is
oranje en bevat kleine eetbare pitjes.
De smaak is lichtzoet en vrij intens.
Net zoals een tomaat, maar pittiger en
tropisch. De smaak van de schil is
bitter en wordt daarom meestal niet
gegeten.
Kijk voor inspiratie op www.voedingscentrum.nl
Deze website gebruikt cookies om onze website te laten werken, om u gepersonaliseerde content te tonen. Hieronder vindt u meer informatie over hoe wij cookies gebruiken.
Deze cookies zijn nodig voor essentiƫle functies zoals beveiligingsnetwerkbeheer en toegankelijkheid. Standaard cookies kunnen niet worden uitgeschakeld.
Deze cookies verzamelen informatie zoals hoeveel gebruikers onze site gebruiken of welke pagina's populair zijn, om ons te helpen de gebruikerservaring te verbeteren. Als u deze cookies uitschakelt, betekent dit dat we geen informatie kunnen verzamelen om uw ervaring te verbeteren.